• Wk4 In Glas
  • Wk4 Kuitbier
  • Wk4 Proost
  • Wk4 Doppen

doprgb50 455

Witte Klavervier
Witte Klavervier staat vooraan bij de ontwikkeling van écht Nederlands bier: Nederlandse bierstijlen en lokale ingrediënten. Freek Ruis ontwikkelde in de eerste jaren (2011-12) onder andere een kuitbier; een laat-middeleeuwse bierstijl. Samen met ervaren brouwmeester Peter van den Eijnden (Scheldebrouwerij) werd het kuitbier in productie genomen. Enkele jaren later stonden zowel Peter als Freek samen op het podium van de World Beer Cup (in Keulen) om de prijs voor het beste kuitbier in ontvangst te nemen. Voor het eerst in eeuwen werd er weer kuitbier gedronken in Nederland, en het vond gretig aftrek. Er was in die jaren landelijke distributie en verkoop van vaak experimenteel bier waarbij echter de verdiensten vooral elders in de keten zaten. Dat laatste moest natuurlijk veranderen.

Vanouds werden in Nederland soorten bier gebrouwen met verschillende graansoorten zoals haver, tarwe en spelt en dus niet enkel met gerst. Zo werd het laat-middeleeuwse kuitbier met haver, gerst en tarwe gemaakt, ongeveer in de verhouding 3-2-1. Een andere soort werd voornamelijk met speltmout en ongemoute rode tarwe gebrouwen en deze bierstijlen kenden daardoor een een uniek karakter. Bij Witte Klavervier gaan we dat soort eigenwijze bieren weer opnieuw maken.

Stoomlocomotievenloods
Er is een nieuw financieel en commercieel bestuur gekomen met het aantreden van Alex Bakker, waar Freek Ruis zich richt op de ontwikkeling van brouwerij en biersoorten. Op dit moment wordt gewerkt aan een gefaseerde start van wat uiteindelijk een flinke productie-brouwerij moet worden. Er is eerst (op dit moment) een experimentele brouwerij waar nieuwe biersoorten ontwikkeld worden. Daarbij is het de bedoeling om zo mogelijk te werken met lokale ingrediënten en met het mout van Mouterij KiemKracht. Zo ontstaat op termijn een unieke combinatie en een brouwerij die uitsluitend met lokale en biologische ingrediënten werkt. Ook de Nederlandse biersoorten zoals kuitbier zullen weer terugkeren.

doprgb50 455

graanrepubliek black