• Winkel Laden 14x2
  • Kirsten 12x4
  • Laurens 12x4

De oogst is binnen!

De graanoogst is binnen op proefboerderij Ebelsheerd. Coöperatie de Graanrepubliek had daar een scala van proefveldjes met granen ingezaaid die soms zo klein waren dat ze niet machinaal konden worden ingezaaid en geoogst. Met name de vermeerdering vanuit zaden van het Centre for Genetic Resources the Netherlands (CGN) in Wageningen is erg kleinschalig. De zaden uit deze genenbank komen in zakjes met slechts heel weinig zaadjes.

Proefveldjes Ebelsheerd
De proefveldjes op Ebelsheerd vlak voor de oogst

We willen met deze granen kijken of ze toepasbaar zijn in onze mouterij en/of maalderij en zodoende gebruikt kunnen worden door de bakkerij of brouwerij die allemaal deel uitmaken van de Graanrepubliek. Er zijn diverse bijzondere soorten bij zoals de Chevallier- en Princessegerst die respectievelijk in de 19e en 20e eeuw in de bierbrouwerij werden gebruikt.

Chevallier 2019
Chevallier gerst oogst 2019

Het was een bijzonder jaar met extreme omstandigheden zoals meerdere hittegolven, flinke droogte en een zomerse storm. Die laatste had er voor gezorgd dat de Chevallier was gaan liggen. Tegenwoordig worden granen veredeld zodat legering vrijwel niet meer voorkomt door hun stevige en erg korte halmen, maar bij deze oudere soorten is er nog sprake van wuivend graan dat dus ook kan omwaaien. Gelukkig had de oogst er niet bijzonder onder geleden en zijn we weer een jaar verder met de vermeerdering van deze soorten.

Terschellinger 2rijig 2019

graanrepubliek black